Din categoria virusi, azi prostia

    Îl intreb într-o dimineață pe fecior-miu, cum știți, sursa mea eternă de inspirație: Seb, dă-mi și mie o idee  de scris. Răspunde repede și sigur: corona! Toată lumea vorbește de corona, toată lumea scrie de corona, toată lumea stă acasă de corona. Toată lumea golește magazinele de corona. Mapamondu’ mustește de corona. Corona. Epidemie. Teamă. Măsti. Manuși. Dezinfectanți. Chinezi. Italieni. Români. Ignorață. Paranoia. Etc. N-am chef de corona!, zic. Din spatele lui, se aude o voce mică dintr-o claie de păr culoare morcov, iubita lui, aproape nor-mea: Scrie de gândaci! Asta-i normală sau mă crede Kafka, gândesc eu cred cu voce tare. Și totuși, fata cu gândacii ei, într-un fel sau altul, mi-a tocat coardele. Alea inspiraționale. Ca urmare, zilele astea am avut o iluminare. Nu de aia de anii ‘700, cu Liberté, Égalité, Fraternité, care i-ar face pe Voltaire, Rousseau și d’Alembert să se răsucească în mormânt. Dar de aia urâtă, pe invers, care-ți întunecă mințile. De aia de 2020, modernă, contemporană, care te faci să te rușinezi de propria specie și să-ți schimbi atitudinea față de celelalte, cea a gândacilor, spre exemplu.
      Vreau să zic că, urmărind îndeaproape, dar nu foarte, fenomenul ce a agitat lumea în ultimele săptămâni, mai mult în termeni să zicem sociologici și antropologici, trăgând cu ochiul, cu urechea, și alte părți ale corpului, la lumea reală și la cea virtuală, m-am prins, cam greu ce-i drept, că-s mai înceată de mișcări cerebrale, că problemele omenirii nu vin de la viruși, gandaci sau alte organisme micro sau nu! Vin de la gărgăunii ce ne colcăie în cap. Vin de la diaspora! Și vin de la silaba pe care românii pun accentul. Dar și că prostia se răspândește cu aproape viteza luminii…că până și Corona se închină în fața ei. Cum care gărgăuni? Cum care probleme? Și cum care diaspora? Aceeași! Aceeași din vina căreia România e în căcat până-n gât, aceeași din vina căreia România are conducători de căcat, sau șpăgi, sau cratere-n străzi, aceeași care-a făcut să cadă podul de la Genova, aceeași din vina căreia nu plouă sau din vina căreia ninge în Africa. Mereu aceeași! Mâna cu care se scot castanele din foc. Caracteristică dominantă a popoarelor romanice și anume că vina e mereu a altuia. Că-i ușor așa, vina-i mereu a celui care nu-i al nostru, sau nu mai e al nostru, funcție de caz și de cum ne convine. Mâna ce, de ce să n-o spunem, poartă de ani, ca un ritual sacru, la ghișeul western union bani ce fără doar și poate trebuie să ajungă în România, pentru școlile copiilor, medicametele bătrânilor ori facturile prea scumpe pentru puterea financiară a majorității. Chestiune ce aduce în discuție o observație. Chiar mai multe. Dragii mei, e ipocrit să urlați expresii de tipul: să se închidă granițele pentru românii din afară sau nu veniti acasă să muriți aici, de frica virusului, dacă, în același timp, nu urlați și să se închidă căile și conturile prin care intră bani de la românii din afară. Nu de alta, dar tot de frica virusului, că cine știe, un muc coronat prelins din nara diasporei ar fi putut ajunge pe vreuna dintre bancnotele destinate fraților nevoiași sau, de ce nu, pe tastaturile de pe care se completează bonifice sau alte forme de tranzacții financiare on-line. Că, în acest punct al ignoranței și răutății la care omenirea a ajuns,  nu m-ar mira ca și Coronavirus să se extindă prin mijloace virtuale așa cum se întâmplă cu cel al prostiei, ce pare că naște în medii joase dar ajunge să cucerească lumea!
         Alors, împărtăresc cu voi gândurile mele triste și până acum silențioase, cu strângere de inimă ce-i drept, pentru că n-am niciun chef ca vreunul, din exces de zel ori patriotism prost înțeles, să mă linșeze. Aș vrea în schimb să pot să împărtășesc cu voi și întrebări de tipul dacă toată această situație nu vă miroase a manipulare politică, sau dacă chiar n-am înțeles nimic de la politica om contra om și dacă tot ceea ce spunem și facem sunt într-adevăr alegeri inteligente.  Dar și dacă nu cumva e timpul, cu curaj și cu mâna pe inimă, șă fim cinstiți cu noi înșine și cu ceilalți și să privim și alte realități, chiar dacă îndepărtate, și șă le confruntăm cu o analiză a istoriei noastre politice din ultimele decenii, și, poate pentru prima dată după mult timp, să încercăm să trăim fără să ne victimizăm, fără să dăm vina pe alții  și fără să mai suferim de amnezie cronică generală!
      N-aș vrea să mă considerați prea brutală, dar imi pare că am uitat un amănunt important și anume că nu vom reuși niciodată să ne deschidem mințile spre adevărata complexitate a lumii reale atâta vreme cât nu reușim să înțelegem că virusul Corona nu-i cel mai grav dintre problemele umanității: rasism, sexism, homofobie, fake news, scandaluri, aversiune contra persoane și idei diferite, incitare la ură și lista de porcării asortate continuă. Dar și că atâta vreme cât ne vom comporta ca niște copii proști numai buni de manipulat, nu vor fi prea mulți cei care vor scăpa. Și nu mă refer la epidemia de Coronavirus.

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Iosif spune:

  Pai, eu as zice ca, daca tot s-a autoîncoronat acest micut, sa-l dam o sansa la guvernarea mondiala, poate va schimba în bine tot raul din lume…:) ))
  O seara linistita cu pace si sanatate infinita, drag Suflet frumos !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Ca sa fiu sinceră, și eu m-am gândit! Poate că era timpul… Sfârșit de săptămână liniștit, Iosif

   Apreciază

 2. ane spune:

  Problemele în lume se acutizează, pe zi ce trece. Fiecare percepe lumea asta cu problemele ei, după cum îi duce mintea. ”Sa ne fie bine, ca sa nu ne fie rau” un citat celebru 🙂
  .

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   ai dreptate! Pare mereu mai dificil dar, Doamne ajută!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.