Discriminare de gen neutru

on

        Umanitatea și-a scris istoria, așa cum știm, pe cea mai veche, persistentă discriminare: aceea de gen. Credeți-mă, nu exagerez. Dintotdeauna, cel puțin jumătate din populația globului a suferit de o nedreptate. O persoană din două pe această planetă, in fiecare moment, vine deposedata de valoare, de drepturi, de oportunități în favoarea unei alte persoane: coleg, părinte, frate, prieten. Și știți de ce? Nu? Vă zic eu: Pentru că s-a născut cu pizdă. Nu bulbucați ochii a mirare și nici încrețiți nasul a dezaprobare, cuvântul există în DEX. Sinonim cu vulvă, vagin, aparat reproductiv, dacă vă stă mai bine așa. În orice caz, fanta aia cu care unele dintre noi ne-am născut și care a cauzat atât de multe probleme de-a lungul timpului, de mii de ani. Și dacă nu mă credeți,  amintiți-vă din vina și păcatul cui am fost dați afară din Rai.
      Glumesc. Sau nu. De fapt, vreau să exprim exact contrariul. Vreau să zic că să te naști femeie nu-i o alegere și nici o vină sau un păcat. Ți se întâmplă și gata. Chiar înainte să te naști. De asta nu înțeleg de ce pentru o bună parte de istorie femeia a însemnat mai puțin? De ce a trebuit să luptăm ca să ne emancipăm și ca să ne fie atribuite drepturi? De ce e atât de greu să conviețuim în armonie, recunoscându-ne unii altora egalitățile și valorizându-ne diversitățile? Dacă vi se pare că vorbesc despre trecut, vă înșelați. Nu vorbesc de rugul Evului Mediu, nici de sufragetele anilor 1900. Eu vorbesc despre prezent. Despre azi. Despre vecina mea pentru care independența economică e încă un vis, despre poligamia încă legală în anumite state sau despre infibulație în statele africane ori avorturile selective în China! Dar și despre mamele de bătăi ce le iau încă româncele fără să crâcnească de la bărbații lor. Și dacă vi se pare că am ceva cu bărbații, din nou, vă înșelați. Și-o să vă zic de ce. Pentru că nu sunt tâmpită. Sau nu de tot. Pentru că știu că fiecare bărbat e născut și educat de o femeie. Pentru că dacă efectele sunt astea, vreo vină vom avea și noi.  Știți, exact ca-n bancul ăla: „Divină ești tu, dragă! De vină suntem amândoi”. Sau, cu alte cuvinte, cele ale Ritei Levi Montalcini, senator și om de ștință italian (de altfel, expresie ce mă poartă cu gândul la sexismul lingvistic),  ce fac referire la o celebră frază feministă, „uterul e al femeii, dar fructul acestuia e atât al femeii cât și al bărbatului care stă împreună cu ea”.
        Sigur. Omenirea e creată din femei și bărbați, ori ne asumăm acest fapt ori vom înota pentru alte mii de ani în mai mult sau mai puțin același căcat.  Vreau să zic că atâta vreme cât colega mea de cursuri, italiancă, cu aere de intelectuală menopauzată și singură, nefutută și neînțeleasă – sunt rea, dar jur că-i adevărat și că și-a meritat-o, o să vedeți – decretează fără rușine într-o discuție referitoare la separații și divorțuri că acestea se întâmplă pentru că „femeia nu mai este femeie”, mă tem că suntem pierduți. Toți. Cu atât mai mult cu cât atunci când am întrebat ce înseamnă pentru ea această expresie reductivă și limitantă, această etichetă lipsită de bun gust și bun simț, chiar hidoasă pentru că ieșită din gura unei femei, s-a fâstâcit și n-a știut ce să-mi răspundă. Mă întreb încă dacă a înțeles măcar idea fundamentală că nu-ți poți lua libertatea de a ne face de căcat pe toate, așa, doar de dragul de-a vorbi sau de-a impresiona cei șapte Penisman de față, chiar și în condițiile în care natura te-a înzestrat cu două guri. În aceeași categorie includ și-o altă experiență de acum câteva zile. De data asta doamna e româncă, elegantă, frumoasă. (Mi-a venit un dubiu: Credeți că sunt subiectivă în descrieri?). Alors, trei doamne și toți trei ne-am dus să plimbăm câinele și sarmalele, friptura și cârnații Crăciunului în parcul unui frumos castel din împrejurimi. Draguță și bineintenționată, întreb: Soțul tău n-a vrut să vină? Răspuns: Nu. A zis că ce să facă el cu trei femei. Ce să vorbească cu ele. N-apuc să-mi scuip mânia ce mi se urca vijelios la cap, în două vorbe tăioase, că doamna continuă, liniștită, normală: Îl înțeleg, săracu’.
    Dar sincer acuma, încep să-l înțeleg și eu, săracu’! Și asta n-are treabă cu genul, cu nația, cu rasa. Poate cu specia. Idea e că nu prea mai e mult de zis. De fapt, nimic!
         Pentru că momentele în care devin sexistă mă buimăcesc rău de tot.

17 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. 69 spune:

   Multumesc. Duminica linistita va doresc

   Apreciază

   1. Mulțumesc, la fel!

    Apreciază

 1. Iosif spune:

  Wooow, ce fain subiect, considerat de religiosi si religii tabu si tinut în obscuritatea necunoasterii perpetuate artificial din generatie în generatie de cei ce conduc de milenii lumea prin rastalmacirea, anagramarea, codificarea, labirintizarea si distorsionarea Cuvântului lui Dumnezeu, AAAE în scopul…”DIVIDE ET IMPERA”
  Pentru a nu lasa impresii gresite, prin modul în care as putea sa ma exprim, am sa citez dic Cuvântul lui Dumnezeu, care daca este înteles obiectiv, pragmatic, logic si stiintific va la sa mintea cititorului în lumina AAAE. scotându-l din ceatza milenara în care sistemele filozofice, religioase, politico economice mondiale (piramidale) au împartit si separat cele doua aspecte caracteristice omului rational-sentimental, dupa criterii cromozomiale si dupa legi dictate de preconceptii extremiste periculoase în care societatea seculara, milenara, Pi Ra Mi Dala a fost cladita din caramizi de lut, balega si paie, framântate de evrei, înrobiti de Faraon în sclavia seculara de 430 de ani din Egiptul Antic pe care au transmis-o generatiilor facând din ea o Lege pentru toate popoarele si natiunile pamântului Lege care a fost abrogata de Hristos Iisus în urma cu 2000 de ani, fapt pentru care acest Prunc, Miel al lui Dumnezeu, Mântuitor, Eliberator, Mesager al DRAGOSTEI si Luminii Divine, AAAE, a fost sacrificat de cei la care a venit sa-i elibereze de sub robia acestei Legi a „omului faradelegii” Lege prin care a fost facut cunoscut omului pacatul neascultarii de Creator prin care a venit blestemul si moartea peste toti oamenii nascuti din femeie..

  „Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”
  Dumnezeu a făcut pe om după chipul* Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.”

  „Fariseii au venit la El şi, ca să-L ispitească, I-au zis: „Oare este îngăduit unui bărbat să-şi lase nevasta pentru orice pricină?”
  Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască
  şi a zis: ‘De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevastă-sa, şi cei doi vor fi un singur trup’?
  Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.”
  Pentru ce dar”, I-au zis ei, „a poruncit Moise ca bărbatul să dea nevestei o carte de despărţire şi s-o lase?”
  Isus le-a răspuns: „Din pricina împietririi inimilor voastre a îngăduit Moise să vă lăsaţi nevestele, dar de la început n-a fost aşa.
  Eu însă vă spun că oricine îşi lasă nevasta, afară de pricină de curvie, şi ia pe alta de nevastă preacurveşte şi cine ia de nevastă pe cea lăsată de bărbat preacurveşte.”
  Fii binecuvântat cu sanatate, liniste, bucurie, pace si fericire drag Suflet frumos, alaturi de fiul tau si de toti cei apropiati de inima ta !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Mulțumesc, Iosif! ❤️ Pentru Tatiana, pentru copaci, pentru padure…

   Apreciază

   1. Iosif spune:

    Cu tot dragul !
    Si eu îti multumesc pentru articolele postate, care exprima o perceptie a gândurilor inimii sincere, deschise, oneste, luminoase, pragmatice, lipsita de zugraveala efemera, relativa a ipocriziei aparentelor care învaluie AAAE, sub pojghita de ceara lustruita, stralucitoare, instabila, al statuilor si mastilor moarte de pe esichierul sistemului fals filozofic, religios, stiintific si politic mondial…PiRaMiDal ! 🙂
    Fii binecuvântat etern de Cuvântul Adevarului, Suflet frumos !

    Apreciază

 2. 69 spune:

  Ai dreptate, Potecuțo! Oamenii sunt diferiți, au caractere diferite, in consecință acțiuni și reacții diferite! De fapt, perfecțiunea umană stă exact în diversitatea ei! Educația nu face decat să întregească perfecțiunea de singur individ! E drept că familia, mediul din care vine o persoană e important in formarea caracterului adultului de mai târziu, dar e greșit să-l folosim ca scuză vesnica pentru greșelile noastre sau pentru un caracter de căcat! Te îmbrățișez tare! La mulți ani!

  Apreciază

 3. Poteci de dor spune:

  Da, şi eu susţin că totul ţine de educaţie. Asta cu exemplele din familie mi se pare puţin… nu ştiu. E ca şi cum spunem că un om, indiferent de sex, nu ar putea gândi singur, face ca maimuţa ce vede că face cel din faţa lui. Mă refer la scuza penibilă cu „asta a văzut la tac’su, asta face şi el”. Pe bune? Omul are 30-40-50 de ani. Asta e valabil până pe la hai, 18 ani, să fiu indulgentă.
  La mulţi ani!

  Apreciază

 4. ane spune:

  Educația stă la temelia formării noastre, ca OM, indiferent de sex.

  Apreciază

  1. 69 spune:

   D’accord ! Același lucru zic și eu!😇 Îți urez un weekend minunat!

   Apreciat de 1 persoană

   1. ane spune:

    Mulțumesc!
    Weekend plăcut să ai!

    Apreciază

 5. ane spune:

  ”că fiecare bărbat e născut și educat de o femeie” mama apoi soția🙂. Amantele nu prea au succes, sunt pentru plăceri stranii,visul roz si pufos al iubirii, moda aventurilor protejate după o noapte în discotecă, pe bancheta din spate a unui jeep, e cool, de aceea Iubirea este tot mai ostenită.
  La mulți ani!

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Beh, i-am uitat pe cei cu părinți gay, că să nu fiu… sexista! In ceea ce privește soțiile și amantele, fără discriminări, toate sunt femei (?!)🤣,…dar eu, sincer, prefer mamele. La mulți ani!

   Apreciat de 1 persoană

 6. fosile spune:

  Se pare că dintotdeauna omenirea s-a vrut condusă de.
  Pînă a fost matriarhat totul a decurs bine, dar a trebuit să-și arate mușchii masculinii și de aici războaie și nenumărate altele.
  Dar, căci este și un dar din păcate, cu întreg concursul lor, al femeilor.
  Si cum spui, pînă nu recunosc cu toții și ei și ele va fi la fel sau poate și mai rău.
  An nou cu bucurii! La mulți ani!

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Imi pare ca avem amandoi dreptate. Din pacate. E o batalie perduta. Uneori mi se pare ca e unica ratiune pentru care barbatul si femeia mai stau impreuna… La multi ani!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.