Cafea și paritate

on

    Mie-mi place cafeaua. Îmi place tare cafeaua! Una o beau cu ochii aproape lipiți de preadimineață, acasă, preparată între un hrănit de Snifi, pisica noastră,  și primul drum în baie pentru necesități strict fiziologice si nu de supremă satisfacție fizico-psihologică, element  esențial si propulsant de principiu jurnalier cum imi pare să fie pentru populația masculină a casei mele. A doua, cafeaua zic, protagonistă a acestui paragraf, o beau în barul tabaccheriei de sub casă, în fiecare dimineață, aproape ca un ritual: păhăruț de apă, cafea, două bârfe cu fata româncă care mi-o servește. De fapt, ca să zic tot adevărul, mie nu-mi plac barurile de tabaccherii, prea multă zăpăceală. Îmi plac alea mici, cochete, de cartier, care deschid la 5 dimineață, unde cafeaua-i bună  si  lumea se salută și se întreabă de sănătate. Și la Mihaela cafeaua e bună, dar eu merg acolo pentru ea, pentru cele două bârfe în românește. Castraveții murați și  mucenicii ce mi-i aduce uneori sunt bonus cred în virtutea prieteniei sau ce-o fi.
      N-aș ști exact să vă povestesc cum s-a născut raportul nostru. Nici de ce tip e. Într-o zi am întâlnit-o la bar. Ea făcea cafea, eu o beam. Lumea e plină de femei minunate.  În orice caz, discuțiile noastre matiniere sunt soft și la obiect, așa cum de altfel trebuie să fie discuțiile de cafea: Ce faci? Bine. Tu ce faci? Bine și eu. Ecc. Apoi ne lansăm în vreo banalitate cotidiană dar nu din cauza asta mai puțin importantă. Ca de exemplu săptămâna trecută vorbeam despre importanța faptului că de bărbat trebuie să te îngrijești, în sensul să nu iasă din casă necălcat (cu fierul vreau sa zic), nespălat, nearanjat… Nu de alta, dar ce zice lumea?! Ea gătită, și el uite, săracu’,  cum umblă! O, Doamne! Săracul de înger, că doar nu-i handicapat.  Handicapate suntem noi! În gândire.  În profunzime, adânc în maduva oaselor aș zice, dacă nu ne dăm seama de adevăratul nostru rol, dacă nu ne valorizăm și nu ne oferim suport reciproc pentru a înțelege că ce zice lumea nu e important, important e ceea ce crezi tu.
     Eu crec că-i un banal mod de a privi lucrurile și care ne colochiază, meritat, pentru că ne-o facem  cu mâna proprie, și aici nu mă refer la labă, în spatele barbatului. Exact, în spate! Pentru că e dificil să ne smulgem din străfundurile mediocrității și să facem un pas lateral măcar, dacă nu unul în față.  Dificil este, dacă nu aproape imposibil,  în contextul actual, de pus bazele unei conștiințe de gen, în timpuri în care popularitatea se măsoară în numărul de laicuri ce cururile noastre totalizează pe facebook, iar  expresii grele de tipul paritate, egalitate între sexe, libertate, urlate din piepturi mai mult sau mai puțin siliconate par să ridiculizeze și mai mult poziția feminină din spatele cămășii minunat calcate.
     Că, ziceți-mi voi, dragii mei de sex feminin, masculin sau incert, unde-i paritatea când eu plătesc 70 de euro la coafor, în timp ce un bărbat dă pentru capul său (cel de sus)  10? Unde-i libertatea pe o plajă de nudiști când el poate liniștit să-și etaleze intimitățile fără riscul unui viol  sau fără a fi catalogat instant curvă? Unde-i  egalitatea între sexe cand plangi de durere la estetista care te trage de părul pubian doar pentru că ești femeie. Dar o facem, obediente și remisive, urmând regulile unei societăți patriarhale.
     În orice caz, mâine dimineață, continuând parcursul proprio de conștientizare, ce poartă spre libertate, bogăție,  respect și toleranță, voi coborî trei etaje, și ca în fiecare dimineață, ca un ritual, voi intra în bar, voi bea cafeaua și voi schimba două vorbe cu Mihaela.

12 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. sherazade spune:

  Sai la parità in molte cose non esiste Direi piuttosto non in quella salariale a parità di mansione Ma ti assicuro che il mio ultimo problema sono i €70 di parrucchiere che sono semplicemente 25 a Roma da un buon parrucchiere se devi soltanto lavarli e fare la messa in piega.
  Il barbiere di mio figlio per il taglio a cui lui tiene molto prende €30…..€10 le chiede un negozio cinese.
  Depilarsi le parti intime è una scelta personale.
  Non andrei in un campo di nudisti per una questione soprattutto di igiene mentre al contrario il seno libero è un piacere che ancora mi permetto.

  Shera

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Hai ragione, la parità non esiste in tante cose e sarà ancora così penso per un po’, anche perché non abbiamo avuto un’educazione giusta in questo senso… In ogni caso, io spero sempre ed è per questo forse che preferisco un tono più morbido, scherzoso… Ti auguro una bella giornata 🌹

   Apreciază

   1. sherazade spune:

    Buona giornata anche a te Qui ancora sole.

    Apreciază

 2. Iosif spune:

  Si eu iubesc „tare” cafeaua, mai cu seama cu o tablita de ciocolata amaruie… 🙂
  Binecuvântari eterne, draga 69 !

  Apreciat de 2 persoane

  1. 69 spune:

   Buun, Dar mie-mi place simplă…nu amestec plăcerile, ca sa zic așa🤣 te imbratisez tare

   Apreciază

   1. Iosif spune:

    Eu am încercat multe „amestecuri” iar acesta mi se pare extrem de excitant… gustativ ! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   2. 69 spune:

    De gustibus non est disputandum!

    Apreciază

 3. condeiblog spune:

  Mă simt vinovat pentru nedreptatea aceasta a unei societăți patriarhale. Și ca să repar cumva, când voi merge data viitoare la frizer, îi voi propune să-i dau 70 de euro în loc de 10, cu condiția să mă tragă și de părul pubian. Că n-o fi foc! 🙂

  Apreciază

  1. 69 spune:

   Eu îți sugerez sa n-o faci, pt că oricum nu vei rezolva nimic…problema-i in cap, nu pe cap.,.

   Apreciază

 4. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  1. condeiblog spune:

   Supărată? A fost doar o glumă (credeam eu) nevinovată… Iubesc prea mult sexul frumos pentru a nu interacționa, cât se poate de amical și colocvial.

   Apreciază

   1. 69 spune:

    O, nuuu! E nevoie de mult mai mult că să mă supăr!☺️🤣 Ziceam doar că mai bine sa nu arunci banii dacă deja știi și tu cum stiu și eu că nu ar ajuta la nimic😇

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.