Sexologisme: Muia din dex…nu din piața Victoriei!

Scuzați-mă! Nu pot să mă abtin! Gândul înființării unei rubrici educative de limbă, maternă sau nu – nu contează, important e sa fie de limbă și să fie educativă – ce mă bate de ceva timp, m-a făcut să prind din zbor momentul disecării celei mai iubite și purtate din gură în gură, ca să zic așa, expresii actuale. Expresia lunii (august!) – muie! O sa fiu scurtă. Și la obiect. Exact ca subiectul în discuție!
Din pur patriotism și ca să nu mă îndepartez de activitățile cotidiene naționale, adică sexul oral general și fără limită de vârstă, că am văzut și copii purtați de valurile tulburi ale (in)conștienței părintești în mijlocul evenimentelor în speranța poate de a răspunde urmașului neamului, în mod practic, la o etate infantilă, la întrebări complexe de tipul: Ce-i viața, tată? Răspuns: o muie! – mă folosesc de domnul google ca să ajung la domnul dex pentru a-mi spulbera incertețurile personale legate de conceptul ultrasupermegamediatizat.
Dar și din nostalgia anilor trecuți, când domnul dex nu era încă îmbogățit cu expresia ce face obiectul zbaterilor mele lingvistice de sex, pardon sens, și formă de moment, când capete luminate și limpezi de redacții de oraș românesc fumegau a neputința și neștiința punerii pe hartie a cuvântului în forma corectă – adică, O fi cu i sau nu o fi cu i ?! Asta-i întrebarea!
Și în stilu-mi caracteristic caracterizat de lenea indusă de miracolul tehnologiei moderne copy & paste, port aici părerea tehnico-dexică pentru toți cei care, ca și mine, mai au în străfundurile minții incomplet maturizate teama de a nu fi duși cu muia de vreun sens fară sens sau conotații sexual-sensuale indecise:

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

muie [ BL II, 174 / mâie, moi / (rar) mui / mui] () 1 Gură. 2 () A duce cu ~ia A face promisiuni înșelătoare a amăgi, a înșela. 3 () A duce cu vorba. 4-5 ( bărbați; ) A da ~ (A invita o femeie să practice sau) a practica sexul oral. 6 ( a da ~) Invitație la sex oral adresată unei persoane indiferent de sex, cu intenția de a jigni, de a înjosi. 7 Gest făcut prin ridicarea degetului cel mai lung de la mână și strângerea celorlalte patru, eventual orientându-l în direcția gurii, cu semnificația de muie (4-6). 8-9 (Rar; ) A da ~ la statuie A sfida (lumea în general sau) simbolurile ei consacrate.

MÚIE s. v. gură.
MÚIE (; folosit adesea și mai ales în expresii) Gură, fleancă. (din mui (Graur, Juilland))
múie – () Gură, plisc. mui (Graur 174; Juilland 169). Se folosește aproape exclusiv în forma și în expresii.
múie s.f. (reg. argotic) gură; (în expr.) a duce cu muia = a amăgi, a înșela, a duce cu vorba.

Pentru a spulbera orice urmă de dubiu dar și pentru o profundă documentare, vă las aici sursa https://dexonline.ro/definitie/MUIE cu multă… dragoste!

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere personala, sexologisme și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Sexologisme: Muia din dex…nu din piața Victoriei!

 1. Pingback: Sexologisme: Muia din dex… nu din piața Victoriei! | 69 – Rodica

 2. Fiul o intreaba pe mama:
  – Mama, ce’i ala sex oral ?!
  – Pai ..cum sa’ti spun ..atunci cand se ia in gura..
  Tatal:
  – Tampito! Nu se ia, ci se da in gura! Noi crestem baiat !!!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Hercule zice:

  Muia, ca arta. 🙂 Desi aici nu „da”, ci „i se ia”.

  Apreciat de 1 persoană

 4. 69 zice:

  Napoleon zicea ca-s curve și nu greșea prea mult, femei, bărbați deopotrivă…că nu prea are treabă cu sexul ci cu (ne)increderea… Si-apoi, draga Iosif, retoric retoric dar eu tot iti răspund: eu cred că există dar problema sta-n drapel că nu-i ușor să-l ții ridicat în vânturile incertetei, foamei, minciunii… Te îmbrățișez cu drag!

  Apreciază

  • Iosif Strasbourg zice:

   Da, „drapelului” i s-a luat stema „simbolul belsugului si prosperitatii” care deranja drapelele marilor puteri mondiale din West si Est, lasând din ’89 pâna azi o „gaura neagra” prin care sufla vântul secetei si foametei nationale de ADEVAR ELIBERATOR de minciunile liderilor politico-religiosi ipocriti !
   Doar Siria ne depaseste la numarul de refugiati, împrastiati prin lumea larga, ceea ce ma determina sa cred ca exista interese mult mai mari la mijocul acestei „primaveri româno-siriene” iar batrâna Europa, este si ea încoltita din toate partile de „ei” entitatile fara nume din spatele scenei…papusarii invizibili ce stau la pupitrele de comanda a istoriei omenirii, de milenii, tinând sub control masele agitate .
   De 70 de ori câte 7 îmbratisati ! 🙂

   Apreciat de 2 persoane

   • 69 zice:

    Nu pot decât să fiu de acord cu tine! Cel mai trist e că majoritatea crede că poate schimba un destin deja scris, făcând jocurile celor care așa cum ai zis trag sforile mondiale…

    Apreciază

 5. Iosif Strasbourg zice:

  Mi-ai amintit prin acest articol de marele Napoleon care spunea despre femei printre altele:
  „Toate femeile sunt imorale cu exceptia mamei; sa nu uitam însa ca si ea e tot femeie.” – Napoleon –
  Eu, sa fi fost contemporan cu el, tinând cont de afirmatia Ap. Pavel cum ca barbatul este „capul femei”i, i-as fi dat replica urmatoare: ‘Toti barbatii sunt imorali iar femeile îi imita.’
  Ma întreb retoric, oare mai exista barbati adevarati în Romania ?
  O seara faina Suflet drag !

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ioan M. zice:

  A republicat asta pe Rodica.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.