S-a digitalizat amorul

În teorie, în sensul retoric, iubirea eu o cunosc bine, nu mă bate nimeni la asta! Dau și sfaturi la cele mai puțin norocoase ca mine, că doar nu mă costă nimic… Greul vine însă la partea practică, cea care implică iubirea adevărată, în care se investește, se riscă, se suferă, cea pentru care se sare gardul siguranței, al confortului. E ușor să vorbești despre dragoste, la fel de ușor cum e să cunoști pe cineva pe o pagina de socializare. Lucrurile se complică la trecerea de la teorie la practica, de la virtual la real, când visurile, așteptările și concretul nu coincid. Cand realizezi că în ecuația dragostei, fericirea-i de fapt una dintre necunoscute, cu atât mai mult când iți găsesti jumatatea pe un sit de întâlniri amoroase. Că o afli, fericirea zic, o adaptezi, o construiești, cu grijă și efort, în lumea reală.

Dau pe-afară de bărbați și de femei aceste pagini electronice, de parcă toți și toate locuiesc, trăiesc, simt acolo, in virtual, cu retușurile fizice, intelectuale, caracteriale de photoshop și batitură, din păcate narcisismul prinzând locul onestității și responsabilității. Libertate fascinantă de altfel in lumea cifrei binare dar care limită exclamațiile indignate din lumea reală de tipul “nesimțitul avea 40 de kile în plus!” sau “mincinoasa, e cu 20 de ani mai bătrână!”. De cele mai multe ori primesti fix ce oferi și, ciudat, dar cele/cei ce se plâng de tratament neloial de obicei sunt cele/cei care într-un mod sau altul încearcă să pacălească interlocutorul, profitând de libertatea virtuală. Cu alte cuvinte, ai intrat in aria gri, adult și vaccinat, suporți consecințele, pozitive ori negative, exact ca în viața în afara virtualului, unde persoanele se privesc, se pot atinge cerând și dând consensul privindu-se în ochi. Că la final scopul e același. Și strada de parcurs. Oamenii se cunosc, se plac, își fac curte, și-o pun, se iubesc și se despart. Diferența o face minimul de respect și bun-simț, indiferent de platforma de întâlnire. Si-apoi, prieteni dragi, cunoștința cu o altă persoană poate fi privită la început ca un joc, dar asumat și cu reguli stricte și bine înțelese, cu întrebări și, evident, răspunsuri. Răspunsuri care, să fim serioși, dar se verifică doar afară, în viața reală. Că doar nu poți și nici nu vrei să rămâi o viață întreagă în chat.

Am avut ocazia să reflectez asupra fenomenului relațiilor ce nasc în chat. Din păcate, am constat că tehnologia schimbă raporturile între femei și bărbați. Chiar și prieteniile. Faptul că aria libertatății de-a alege pare atât de largă și criteriile după care facem alegerile sunt aproape științifice și atât de diversificate – anagrafice, culturale, sociale, geografice – ne face sa pierdem fără să ne dăm seama simțul măsurii și al orientamentului, pierzându-ne astfel într-o lume ireală, aparent nelimitată. Uitând că, de fapt, aceasta este sau ar trebui să fie oglinda realității. Ce-i drept, comodă, din fața monitorului, dar nu distorsionată de minciuni, narcisism ori cine știe ce dorințe ciudate ce, evident, în lumea reală nu ni le putem permite pe considerente de imagine, sociale etc. Faptul e că atunci când beculețul lucidității, total ieșit din uz la momentul intrării în lumea nouă și sofisticată, începe să dea semne și semnale în capul tău ca girofarul mașinii de poliție pentru a te pune în gardă că lucrurile nu sunt tocmai cum ți le-ai imaginat și că Profilul Uman ce populează lumea virtuală nu-i cu nimic mai minunat decât cel real, că Rocco Siffredi e unul singur, că perfecțiunea trebuie s-o cauți în diversele forme de artă, și dragostea e o formă de artă indiferent de locul unde-o cauți, ar trebui să angrenăm mecanismele puterii de a accepta sau abandona o lume, diversă, în care am intrat cu bună știință. Conștienți fiind de ceea ce implică acceptarea acestei lumi dar și de conotațiile negative ale abandonului ei. Care de obicei înseamnă dezaprobare, indignare, protest, într-un fel echivalentul trântitului ușii din lumea reală!

Că în esență, fără lungi psihanalizări de caracter și suflet, ecuația internă umană fundamentală rămâne neschimbată, indiferent de mediu, de circumstanțe, de aparențe, doar că se vrea timp, răbdare, dăruire pentru a cunoaște o altă persoană dar mai ales pentru a cunoaste ceea ce vrem noi înșine. Evitând în acest fel transformarea în Prințesa Dezorientată ce bântuie Gradina Virtuală cu mărul în mână în căutarea Prințului Ales dar…total necunoscut. Mie îmi place tehnologia și minunile pe care aceasta le aduce în viețile noastre, la fel cum îmi place să cred că noi deținem frâiele tehnologiei și nu e ea cea care s-a împosesat de viețile noastre. Îmi place să-mi amintesc conversațiile virtuale de cunoștință și început de drum cu barbatul pe care îl iubesc…în viața reală. Motiv pentru care imi vine gandul că de fapt nu există două lumi, reală – virtuală, ci doar una, cu siguranță mereu mai complexă, cu elementul uman cu toate defectele si calitățile lui evident protagonist, același ideal, aceeași țintă, schimbându-se doar calea de-a atinge această țintă. Nimic mai mult!

C.A.

25 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. sherazade spune:


  Bupn fine settimana.
  Shera

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Grazie! Un buon inizio settimana auguro a te!

   Apreciază

 2. Hercule spune:

  Aduna intr-o camera barbati si femei toti la nudu’ gol si cu o masca pe fata, da-le timp, jucarii si asigurarea intimitatii/impunitatii si vezi ce apare filmat pe camerele ascunse despre care nu le zici nimic. 😉

  Apreciază

 3. 69 spune:

  Mécanismele lumii din pacate se pare ca funzioneaza asa! Iti urez o zi minunata!

  Apreciază

 4. Iosif spune:

  Digitalizarea amorului, este afacerea cea mai prospera si profitabila a secolului. Iar prin comercializarea lui on line, milioane de nefericiti beneficiaza de (dez)avantajele acestor mari descoperiri „stiintifice” moderne, educative, ieftine, adeseori chiar gratuite… 🙂 ))
  Ma întreb retoric, pâna unde poate merge si care sunt limitele la care poate ajunge naivitatea, inconstienta si prostia omeneasca ?
  O seara buna, tie si celor dragi…reali !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   „Afacerea” as zice, draga Iosif, e de cand lumea, doar caile sunt mereu diverse, adaptandu-se timpurilor…si tot dintotdeauna exista smecherii si ignorantii, indifferent de ambientul de referinta

   Apreciază

 5. Aldus spune:

  Tehnologia și socializarea virtuală sunt bune până când ajung la extrema opusă:

  https://opozitie.eu/2017/cum-agati-o-tipa-in-tren/

  🙂

  Apreciat de 1 persoană

 6. ganduriledintrepagini spune:

  Bine ai revenit pe blog! Trăim în era tehnologiei, deci și multe relații de iubire se leagă în mediul virtual. Nu mă deranjează acest lucru, deși nu prea cred în relații virtuale.

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Exista intotdeauna pro si contra, functie de necessitatile si expérientele fiecaruia… technologia e buna, la final e omul cel ce face ca lucrurile sa mearga sau nu. .. Multumesc, blogul e chestia mea de suflet, din pacate in ultima perioda n-am timp nici sa respir, dar cand reusesc s-o fac, sa respir zic, scriu si 2 randuri…buna seara!

   Apreciat de 2 persoane

   1. ganduriledintrepagini spune:

    Mă bucur că mai găsești timp și sa scrii, sper să-ți găsești mai.mult timp atât sa scrii cât să și respiri.😁

    Apreciat de 1 persoană

   2. papagigli spune:

    Dupa cum vad, nu esti doar o buna cunoscatoare si practicanta a iubirii, da’ nici ironia nu ti-e straina 😛

    Apreciat de 1 persoană

   3. 69 spune:

    Ironia-i buna, salveaza suflete…iubirea nu intotdeauna !

    Apreciază

   4. papagigli spune:

    Se poate, dar nu stiu cum, sufletul nu mi se simte salvat in momentul de fata. Sau poate nu si-a data seama in ce pericol se afla pina sa-i ironizezi stapinul. 😉

    Apreciat de 1 persoană

   5. 69 spune:

    Cer scuze sufletului dvs. si incerc ça urmatoarea ironie sa fie ceva mai incisiva, asa, poate, isi va da seama. Sau, cine stie, poate chiar nu-i un pericol …

    Apreciază

   6. papagigli spune:

    Sufletul te iertase deja, eu nu. Sunt necrutator cu incisivii si molarii. 😛

    Apreciat de 1 persoană

 7. papagigli spune:

  Daca practica ne/te omoara, cum ai dobindit excelenta in teorie? 😉
  Revenind la subiect, parerea mea e ca virtualul iti ofera prilejul de-a fi ceea ce-ti doresti a fi si ce nu esti in realitate. Personal nu vad nimic rau in asta atita timp cit nu deranjezi pe nimeni. Iar cine te crede orbeste, fara a verifica, cam ca-n religie, n-are decit sa traga ponoasele realitatii. Pentru ca una e sa te indragostesti de niste fraze si alta de-o persoana. Asta e ca atunci cind te indragostesti de eroul unui roman, numai din descrierea autorului si dialogul gindit de el.
  Nu ma refer la site-urile de cuplare virtuala. La alea nu ma pricep si nici nu stiu cum functioneaza. Totusi, inteleg ca tu ai avut o experienta fericita sau reusita pe site-urile respective.
  Eu cred ca sunt cam acelasi in ambele planuri, dar constientizindu-mi subiectivismul, n-o pot afirma cu certitudine 😆

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Ahahaha, citind! In alta ordine de idei, vb despre site-uri de intalniri, unde am avut experiente pozitive si altele négative , absolut normal as zice, motiv pt care cred si eu ça sunt in acelasi plan, chiar un sg plan, daca ma gandesc ca cel virtual nu prea are sens fara concretetea realului… Punctez ça mi-ar placea o „realitate” virtuala mai putin distorsionata, dar evident, nimeni nu-i obligat sa creada tôt ce spune un altul… O seara buna, Papà!

   Apreciază

   1. 69 spune:

    Corectura: n-am scris nicaieri ca practica ma omoara, Doamne fereste! Iubesc practica, doar ca e, de-adevaratelea mai dificila, cum sunt convinsa ca stii deja hihihi Ca, deh, e usor sa vb din carti sau din varful pixului sau tastaturii… in orice caz, „teoriile” mele au baze practice de obicei chiar daca uneori nu personale

    Apreciat de 1 persoană

   2. papagigli spune:

    Nu-ti imaginezi cit ma de mult ma bucur ca izvorul cunostiintelor tale salasluieste in propria-ti practica. 😉 De fapt o intuiam, dar simteam nevoia sa te tachinez si stii de ce. 😉

    Apreciază

   3. papagigli spune:

    E un „ma” in plus care ma deranjaza nespus de mult 😆

    Apreciat de 1 persoană

   4. 69 spune:

    Ahahaha…stiu ca’ ma ma tachinai, am raspuns in consecintza si…cunostinta!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.