Sa nu confundam lucrurile – Feminismul si feminitatea nu sunt expresii antagonice * ci doar uneori gresit intelese

Aud destul de des iesind din gura suratelor mele expresia eu nu sunt feminista, dar… Dar ce? Dar nimic! Pentru ca de cele mai multe ori e doar o expresie auzita cine stie in ce program televiziv sau la cine stie ce persoana de vaza, preluata si folosita in maniera superficiala si gresita si cu un sens daca nu total eronat foarte departe de cel adevarat. Si asta se-ntampla pentru ca expresia place, ca forma zic, sau, si mai rau, e la moda. La moda ar fi si folosirea tehnologiei in scopuri edificatoare, dragi doamne, ca, deh, tehnologie avem slava Domnului, dorinta si interes sa fie!

Ca tu iti urasti barbatul tau de acasa din varii motive sau te angrenezi intr-o lupta pana la urma lipsita de sens impotriva jumatatii umane masculine nu te face feminista, ai dreptate, dar nici mai putin feminina. Cum nu te face nici mai interesanta folosirea unei expresii cu greutate istorica mult prea mare pentru puterea de intelegere a unora in anumite momente. Fetelor, feministe ori nu, noi nu uram barbatii, noi ii iubim – de obicei unul in mod special si pe toti in cadru general – iar lupta pentru diverse idealuri o ducem impreuna, pentru ca nu ne suntem superiori unii altora, ne venim in completare si impreuna formam echilibrul.

Ca daca lucrurile ar sta diferit, ne-am iubi doar intre noi, am deveni toate lesbiene (fara vreun sens peiorativ!), am tine cateva exemplare sanatoase rasa pura pentru colectare de sperma si muncile grele, iar pe ceilalti i-am omori la nastere sau inainte, ca doar aceasta putere o detinem, dat fiind faptul ca poarta lor de iesire in lume sta fix intre picioarele noastre!

Specific fara vreun sens peiorativ pentru a nu da nastere la neintelegeri si polemici fara rost si fara finalitate constructiva, vazand ca aproape totul la un moment dat se rezuma la o chestie de perceptie si interpretare, uneori, din pacate, repet, superficiale si gresite, cu nuante si conotatii negative. Avand ce-i drept si ajutor de sus, nu din Inaltul Cerului, nu chiar atat de sus, ci a unui grup de oameni aici pe pamant a caror interes nu este atingerea echilibrului omenirii de care vorbeam mai sus si nici intelegerea corecta a unor miscari, ideologii sau metamorfoze umane si realitati sociale, ci mai degraba denaturarea lor, evident in mare parte cu ajutorul canalelor mass-media, in scopul manipularii in sensul intereselor proprii.

Ideea ar fi, daca mai avem vreuna proprie, sa incercam sa intelegem si sa aprofundam sensul expresiilor inainte de a le folosi cu lejeritate doar de dragul de a ne da aere in vantul ignorantei. Si, poate, de ce nu, de a incerca sa gasim si sensul pozitiv, bun al cuvintelor si al lucrurilor, de a renunta la ostilitate, ca de ostilitate e plina lumea – albi si negri, crestini si ne crestini, de dreapta si de stanga etc. si de a nu crea una in plus femei – barbati. Ca, de fapt, oricat ne-am inversuna sa credem contrariul, nu-i nimic rau in latura moderna a femeii si nici in faptul ca barbatul ii da o mana de ajutor in bucatarie si nici o chestie de rivalitate, ci una de complicitate!

34 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. JohnnyEm spune:

  A republicat asta pe Rodica.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Electra Radu spune:

  Foarte frumos! Mi-a plăcut mult bucata aceasta: „…poarta lor de iesire in lume sta fix intre picioarele noastre”.

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc…pentru frumos. As completa si dureros; si inca si mai dureros cand multi dintre ei uita, de unde au iesit vreau sa zic! O duminica frumoasa, cu multa dragoste!

   Apreciază

 3. Nu mă pricep la vorbe meșteșugite, dar aș dori, să o cunosc pe autoarea celor de mai sus! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   In schimb, eu cred ca te pricepi, la vorbe mestesugite vreau sa zic, cam multe virgule pentru gustul meu si puse uneori unde nu trebuie, dar „gustul meu” nu trebuie sa conteze… In ceea ce priveste dorinta ta, depinde ce intelegi prin a cunoaste o persoana… Ca intotdeauna, mi-a facut placere sa-ti raspund! O duminica minunata, cu multa dragoste iti urez!

   Apreciază

   1. De gustibus…Urări asemenea, pentru săptămâna care a început!

    Apreciat de 1 persoană

 4. bernard25 spune:

  Bonjour mon ami ou mon amie

  Je n’ai aucune raison de courir

  La vie me donne le temps

  Soit dans le sens du vent ou à contre courant

  Mais je vais toujours devant moi

  Même si parfois je piétine ou je vais à reculons

  Mais je réussirais et traverserais ce pont de L’avenir

  Pour finalement arriver chez toi

  Je te souhaite une agréable journée

  Gros bisous d’amitié

  Bernard

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Bonjour mon ami! De belles paroles que je dis merci! La vie et étrange mais belle! Merci et un câlin!

   Apreciază

 5. papagigli spune:

  N-are legatura cu subiectul propus, dar o pun, asa, ca ma rascoleste 😉

  Apreciat de 1 persoană

 6. Aliosa spune:

  Ai dreptate 69 ! 🙂

  Aliosa 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Multumesc! O seara bună!

   Apreciază

   1. Aliosa spune:

    Weekend plăcut ! 🙂
    Aliosa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   2. 69 spune:

    Mulțumesc! Unul plin de pace și iubire îți doresc!

    Apreciază

 7. Iosif spune:

  Doar iubind neconditionat vom învinge relativitatea,vom obtine autentica libertate si eternitatea,caci dragostea este tare ca moartea… 🙂

  O saptamâna decorata cu iubire autentica !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Mulțumesc, la fel!

   Apreciază

 8. Alex spune:

  Foarte corect punct de vedere. Atunci când oamenii – bărbați și femei – nu știu să păstreze echilibrul cu înțelepciune și se confruntă în „lupte” inutile pentru întâietate, se ajunge la asemenea exagerări fără rost. Ar fi minunat să învățăm să colaborăm în toate, pentru o lume cu adevărat mai bună. Și fiecare poate veni cu ceva propriu și unic. Femeia nu trebuie să tindă să devină „bărbată” și nici bărbatul să ajungă un efeminat caraghios. Doar împreună alcătuim acel „întreg” perfect.
  Numai bine! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Si nici să-și taie aripile unii altora, ci sa se susțină! Din păcate, mi se pare tot mai mult că nu suntem făcuți ca sa ne fie bine împreună, parca e Ceva in noi ce ne pune contra…

   Apreciază

   1. 69 spune:

    si cand te gândești cat de puțin ne trebuie ca să fim fericiți,dar noi nu și nu! O zi buna!

    Apreciază

 9. notmyblogtoday spune:

  Cât de mult mă irită fraza „nu sunt femenistă, dar…” Ea scoate în evidență că adică ceea ce va urmă să fie spus trebuie înțeles corect şi nu luat sub aspect „femenist”, ca şi când femenismul este ceva rău şi toți se feresc să facă aluzii la păreri ce ar susține femenismul… oricum, intuiesc că va trece foarte mult timp până vor înțelege toți ridicolitatea acestei construcții. Felicitări cu articolul dat, aveți idei frumoase!

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Corect! Îmi plac oamenii care înțeleg exact ce vreau sa spun! Și da, e ca atunci când unul zice „tu știi că eu nu sunt rasist, dar”… Și tu în momentul ăla, daca mai aveai vreun dubiu ca ar fi rasist, nu-l mai ai! Mulțumesc! O seara buna!

   Apreciază

 10. 69 spune:

  Ahahahah…si mai rau, acuma dam vina pe șarpe!

  Apreciază

  1. Iosif spune:

   Sarpele = perceptia celor cinci simturi primare,involuate,limitate spatio-temporal,la aparente relative,finite,subiective,moarte,incapabile de a trece la noi nivele si dimensiuni ale perceptiilor înalte,elevate de Spiritul Sfânt, în înaltimile cerurilor infinite,atemporale…

   Apreciat de 1 persoană

 11. 69 spune:

  Di vinà suntem amândoi, draga Iosif!

  Apreciază

  1. Iosif spune:

   Nu-i omul singur vinovat,
   de pierderea identitatii,
   Ci ‘sarpele’ ce la-nselat,
   calcând porunca demnitatii !

   Apreciat de 1 persoană

 12. Iosif spune:

  @69. Personal,nu prea cred ca voi femeile (feministe sau nu) va iubiti cu adevarat,partenerul si/sau barbatii în general.
  Mai degraba cred ca ‘doriti’ sa fiti iubite de el/ei neconditionat,folosind toate trucurile feminismului pentru a-l/i tine legat/i, atasat/i,dependent/i de aceasta ‘dorinta’ înnascuta,mostenire de la „Eva”,un surogat limitat de perceptia celor cinci simturi primare,careia lumea întreaga îi zice ‘iubire’.
  În extremis,barbatul „Adam”,încercând sa se adapteze,sa pastreze intacta aceasta ‘dorinta’ relatie relativa,subiectiva,pentru a nu-si pierde ‘jumatatea’,din frica de singuratate,face tot felul de compromisuri în total dezacord cu principiile sale diferite de ale femeii,doar pentru a pastra o relatie instabila,subreda,nefericita,în care,de cele mai multe ori sunt implicati copiii inocenti,adusi pe lume tot din acest sentiment al atractiei aparente relative pe care lumea o numeste ‘iubire’.
  Cred ca acesta este motivul decadentei speciei umane (în general) iar IUBIREA AUTENTICA,NECONDITIONATA, sacrificatoare,fara prejudecati (aceasta comoara tainica,ascunsa în profunzimea inimii si ratiunii sufletului omului),este o ‘specie’ pe cale de disparitie…
  O duminica învaluita de IUBIRE !

  Apreciat de 1 persoană

  1. 69 spune:

   Ahahahah! Doar daca e cea pe cale di dispariție! Mulțumesc! Partea care nu-mi place e cand începem să dăm vina unii pe alții, și nu sa ne-o asumăm și sigur în felul ăsta nu con ajunge la iubirea specie pe cale de dispariție, dimpotrivă, la distrugerea brumei care mai exista încă! În orice caz, eu sper și cred! Te îmbrățișez cu drag!

   Apreciază

   1. Iosif spune:

    Tu esti di(vina) ! 🙂 …

    Apreciat de 1 persoană

 13. succesulpe spune:

  Subiectul articolului, iscat ca o rabufnire generata de lipsa de cultura a multora este departe de a putea fi acoperit in cateva randuri, randuri care, nici astea, nu vor fi citite de cele carora le sunt adresate.
  Feminismul ca fenomen este justificat prin dorinta femeilor de a fi recunoscute si respectate. Iar respectul si recunoasterea se impun cu… feminitate, nu prin atitudini si miscari feministe.

  Apreciat de 3 persoane

 14. Lotus spune:

  Totuși, feminitatea este foarte des greșit înțeleasă chiar de către cele mai înverșunate feministe. Mă refer la curentele acestea mediatizate, care propun emanciparea femeii. Multe din membrele lor sunt persoane care nu și-au găsit împlinirea ca femeie. Pentru că, de regulă, femeile fericite și împlinite nu simt nevoia să lupte vitejește pentru drepturi egale cu bărbații, deoarece înțeleg intuitiv că este firesc ca între bărbați și femei să existe diferențe, iar aceste diferențe nu sunt de tipul inferior – superior, ci de tipul Soare – Lună. Dar când bărbatul lipsește din viața ei, femeia își va căuta uneori împlinirea în carieră sau în lupta pentru drepturi egale, crezând că de aia e ea nefericită, că n-are drepturi.

  Apreciat de 4 persoane

  1. 69 spune:

   Da, e exact ceea ce consider și eu, dar n-am aprofundat. Ar fi mult de scris și destul de înțeles, că sa zic așa. Feminismul n-ar trebui sa fie negativ și nici să lipsească femeia de feminitate. Și da, femeia fericita nu simte nevoia să lupte pt drepturi, egale sau nu nici macar nu mai contează, pt că ea le are deja, și-i sta bine așa. Poate vom reuși la un moment dat fericit sa înțeles că diferențele dintre noi ar trebui sa ne aproprie și să ne completeze, că e un norocde fapt!

   Apreciat de 4 persoane

 15. Cred ca orice lucru, dozat normal, este un lucru benefic. Feminismul, lupta pentru dreptul tau de a fi respectata, eu il gasesc absolut firesc. Evident ca exista extreme. Ca in orice tabara. Din pacate, Romania, mai ales Romania rurala, este un loc in care misoginismul si cealalta extrema a feminismului, este preponderenta. Prefer oricand o femeie, care poate exagereaza cu niste aspecte, decat una care sta torturata fizic si emotional, inchisa intr-o colivie nevazuta.

  Apreciat de 6 persoane

  1. 69 spune:

   Iar eu apreciez punctul tau de vedere, dincolo de faptul că sunt total de acord! Din păcate, peste tot in lume, nu doar in România, lipsa educației ne poartă intr-adevar pe mulți, foarte multi la extreme care fac mult rău speciei!

   Apreciat de 6 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.